Καινοτόμες Εκπαιδευτικές Δράσεις

ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

2 / 4 /2024 Επίσκεψη σήμερα της Γ΄ Γυμνασίου στον Άγιο Κωνσταντίνο στο Παλιόχανο και διδασκαλία 3 μαθημάτων με θέματα σχετιζόμενα με την εκκλησία. Διδάχτηκε στη Λογοτεχνία το κείμενο του Κωνσταντίνου Θεοτόκη ” Η τέχνη του αγιογράφου”, που αναφέρεται στις προσπάθειες του αγιογράφου πατέρα να πείσει τον απρόθυμο γιο να ακολουθήσει την αξιοσέβαστη και ιερή – κατά τον πατέρα- τέχνη του. Ο γιος όμως, μην έχοντας καμία καλλιτεχνική κλίση, καταπιέζεται και ασφυκτιά στον κλειστό χώρο του εργαστηρίου και ποθεί την αγροτική ζωή στο ύπαιθρο. Τα παιδιά μοιράστηκαν τους προβληματισμούς του διηγήματος και διάβασαν ως παράλληλο κείμενο το ποίημα του Χαλίλ Γκιμπράν ” Τα παιδιά σας δεν είναι παιδιά σας.”

Ασχολήθηκαν στη συνέχεια με φύλλα εργασίας εδώ

Ακολούθησε το μάθημα των Θρησκευτικών. Η κ. Γιάννα Κατσαρού , έδειξε στα παιδιά τα μέρη του ναού, το τυπικό της εικονογραφίας, τα γνωρίσματα της βυζαντινής ζωγραφικής και το σκοπό της – η αντίληψη περί ματαιότητας του υλικού κόσμου και η προβολή της αιωνιότητας! Είδαμε τις Εικονογραφικές ζώνες ή κύκλους, και εκπονήθηκαν τα φύλλα εργασίας εδώ

Ο αγαπητός μας ιερέας, κ. Ανδρέας Τσούνης βοήθησε στο μάθημα δείχνοντας τα μέρη του ναού με τις εικόνες και συνδέοντας με τις γιορτές και τις τελετές της εκκλησίας. Και μας κέρασε στο διάλειμμα και μας αφηγήθηκε τις εμπειρίες του ως λειτουργός αλλά και από την παιδική του ηλικία- ήταν μαθητής κι αυτός του Γυμνασίου μας.

Τελειώσαμε με τα Αγγλικά. Η κ. Περιστέρα Σίμου συζήτησε (in english of course…) με τους μαθητές για τα έθιμα του Πάσχα, τις αντιλήψεις της ορθόδοξης Εκκλησίας, τη νηστεία, τα αυγά και το αρνάκι με τους συμβολισμούς τους. Τα παιδιά ανέλαβαν να γράψουν στα αγγλικά ποίημα – ακροστιχίδα με τη λέξη Easter! Μάλλον η ποιητική έμπνευσή τους αναπτερώθηκε από το υπέροχο ανοιξιάτικο περιβάλλον που απόλαυσαν στο διάλειμμα και που ήταν μια εξαίρετη διακήρυξη της ομορφιάς της παρούσας, επίγειας ζωής!